5 considerente esențiale pentru o vizionare de succes
Azi îmi propun să vorbim despre vizionarea perfectă.
Dacă eșți cumpărător, am pregătit câteva sugestii care te vor ajuta
✔ să–ți foloseșți cât mai bine timpul alocat vizionărilor,
✔ să fii cât se poate de eficient în procesul de achiziție, și
✔ să identifici cea mai potrivită locuință, pe care să o cumperi în cele mai bune condiții.
Pentru cei mai mulți dintre noi cumpărarea propriei case este cel mai costisitor demers în care ne vom angaja de-a lungul întregii vieți. Dacă ne gândim cât timp și energie investim pentru achiziția mașinii sau chiar a telefonului mobil, poate este timpul să reconsiderăm și importantă planificării pentru achiziția locuinței.
Unde începi?
Vizionarile sunt probabil partea cea mai distractivă din procesul de achiziție! Mulți dintre cumpărătorii cu care mă întâlnesc par să uite adesea că obiectivul esențial al vizionărilor este eventuală achiziție! De asemenea, mulți cumpărători scapă din vedere faptul că nu sunt singurii cumpărători din piață pentru respectiva proprietate.
E important deci să reținem că:
✔ modul de selecție a proprietăților;
✔ eticheta din timpul vizionărilor: lucrurile pe care le faci sau nu le faci, – ceea ce spui și ce nu spui, – toate vor determina succesul tranzacției tale.
1. Selecția proprietăților
Înainte să programezi întâlnirea pentru vizionarea proprietății, asigura-te că aceasta întrunește condițiile esențiale pe care ți le-ai propus pentru achiziție. Afla dinainte – amplasarea exacta, adică strada și numărul – etajul, suprafață reala, compartimentarea, anul construcției – starea proprietății Tine cont că, după ce cumperi proprietatea, poți face o mulțime de schimbări, mai puțin amplasarea și orientarea. Daca ți se pare că anunțul de vânzare nu conține suficiente detalii, solicita planul și lămuriri suplimentare, astfel încât să te asiguri că timpul alocat vizionarii respectivei proprietăți nu este unul irosit. Atunci când ai înțeles precis ce oferă proprietatea, e timpul să programezi vizita.
2. Alege-ți bine intervalul orar.
O dată identificat anunțul de vânzare, cel mai practic e să încercați să vedeți proprietatea cât de repede. Este recomandat să alegi în interval liniștit, pe zi, în mijlocul săptămânii. E important să nu te simți zorit, să ai confortul și condițiile necesare pentru o observare atenta în timpul vizionarii.
3. Fii punctual.
Punctualitatea este primul indiciu al seriozității și, se știe, o singura data avem șansă de a face o prima impresie. Recomandarea mea este să ajungi chiar înainte de ora programata și să faci un tur al zonei pentru a observa cu atenție daca vecinătățile sunt ceea ce iți dorești, având în vedere că urmează să locuiești aici ani buni.
4. Eticheta – un ingredient esențial.
Vânzarea proprietății e mai mult decât o tranzacție financiara: este o experiență emoțională pentru proprietarii care își iau rămas bun de la locul în care și-au clădit viață și o mulțime de amintiri speciale. Nu de puține ori am asistat la situații în care decizia de acceptare a ofertei nu s-a bazat doar pe cifrele și condițiile prezentate, ci a fost puternic influențată de relaționarea cu potențialul cumpărător.
E important deci să fim atenți la ceea ce spunem, ce întrebări adresam și la modul în care solicitam clarificările. În timp ce explorezi proprietatea, e lesne să–ți scape din vedere că tu însuti, cu slăbiciunile tale, – că potențial cumpărător, ești subiect de evaluare pentru proprietar și/sau de agentul acestuia. Când vine vorba de starea proprietății, nicio întrebare nu este prosteasca sau deplasata. Nu la fel stau lucrurile cu întrebările personale adresate proprietarilor frontal și fară a tine cont de context.
Daca te întrebi de unde să începi că să captezi atenția și interesul proprietarului încă de la prima vizionare, vă asigur că nu e vorba de vreun ingredient exotic. Nu-mi vine în minte decât vorba lui Paleologu: “Contrariul prostiei nu e inteligența, ci bunul-simț.” Utilizarea dozei de firesc evocată de banalul “ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” nu va trece neobservata nici în fața celui mai drastic sau emoțional dintre proprietari.
5. Fișa proprietății
Casele se cumpără prin comparație cu alte case. Înainte s-o găsești pe cea potrivita, vei vedea multe proprietăți care nu trec de prima vizionare. Intră în proprietate fară idei preconcepute și, indiferent de starea în care se prezinta, încearcă pe cât posibil să analizezi caracteristicile acesteia, și nu stilul de viață sau gusturile actualului proprietar. Iți place strada? Care este orientarea proprietății? Cum este priveliștea? Cât de zgomotoase sunt vecinătățile? Cât de ușor este accesul? Există suficient spatiu de depozitare pentru toate lucurile tale? Dar în următorii 3 ani vă mai fi suficient spatiu? Dacă proprietatea ți se pare potrivită, e timpul să pui întrebări: ce bunuri sunt incluse în vânzare? ce cheltuieli de întreținere sunt? exista deja oferte? Cu cât mai multe informații obții, cu atât mai încrezător vei fi în decizia ta. Sugestia mea este să–ți organizezi informațiile sub forma unui checklist, astfel încât să folosești timpul scurt al fiecărei vizionari notându-ți aspectele remarcate într-un mod cât mai organizat. Este puțin probabil să tii minte toate informațiile și să poți realiza o comparație pertinenta intre proprietăți în lipsa unui astfel de document. Când vine timpul să iei o decizie, informațiile sistematizate te vor ajuta să formulezi o ofertă realistă, care să țină cont de caracteristicile proprietății, de bugetul necesar pentru renovare samd.
Concluzii:
Pe scurt, pentru a fi eficient în procesul de achiziție, și pentru a-ți crea un avantaj competitiv față de ceilalți potențiali cumpărători interesați de proprietate:
✔Află toate informațiile esențiale înainte de a programa vizita
✔ Alege-ți bine intervalul orar și fii punctual la întâlnire
✔ Exersează politețea și setează–ți standardul de protocol la nivel de bun-simț
✔ Asigură-te că sistematizezi aspectele relevante despre imobil, cu plusuri și minusuri, astfel încât alegerea ta să fie una cât se poate de informată.
Iți doresc o tranzacționare ușoară și sper să găsești acea casă în care să clădești o viață bună și cele mai frumoase amintiri!
Dacă ai o nevoie imobiliară, m-aș bucura să te ajut, specializarea mea fiind vânzarea de imobile rezidențiale de la proprietar. Dacă eu însami nu am expertiză necesară pentru nevoia ta, cu siguranță iți pot recomanda un specialist.
Gânduri bune!
Alice Necula, Realpro